airmien

sesuatu tentang kehidupan

Daging Singgang Versi Kelantan Mei 20, 2020

Filed under: Relationship — airmien @ 10:10 am

Bahan-bahan:

1/2 kg daging – hiris/potong kecik *
1½ inci lengkuas – ketuk *
1 inci halia- hiris memanjang, kecil-kecil*
2 sudu besar ketumbar – tumbuk kasar *
3 ulas bawang putih – mayang *
4 ulas bawang merah-mayang*
3 tangkai lada kering -tumbuk bersama ketumbar(tidak lumat) *
3 keping asam keping
Garam dan gula
Serbuk perasa dan budu ( jika suka)
Air

Cara:

  1. Semua bahan bertanda * tu masukkan dalam periuk dan gaul bersama daging tanpa air.
  2. Rebus bersama daging tanpa air sekejap (mati awas). -rahsia kesedapan singgang sebab rasa bahan-bahan masuk ke dalam daging.
  3. Masukkan air.
  4. Biarkan sehingga daging empuk.
  5. Masukkan garam dan asam keping.Masak lagi sehingga betul-betul empuk.
  6. Boleh letak serbuk perasa dan Budu.
  7. Lepas tu tutuplah api.Boleh dihidangkan.

-garam dan asam tidak dimasukkan awal untuk elak daging jadi liat.

Kredit-Eyranee Zawawi

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s