airmien

sesuatu tentang kehidupan

Daging Kerutup Terengganu Mei 21, 2020

Filed under: Relationship — airmien @ 10:10 am

Bahan-bahan


1kg daging segar di hiris tipis
1 mangkuk bawang hiris

2 biji bawang besar di kisar
1 inci halia di kisar
4 ulas bawang putih di kisar
4 sudu besar cili kering kisar

1.5 kulit kayu manis
2 biji rempah bunga lawang
4 biji rempah bunga cengkih
4 biji rempah buah pelaga

3 helai daun pandan di ikat
300ml santan pekat
1 cawan air
1/2 mangkuk air assam

1 sudu besar serbuk ketumbar (coriander)
1 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
1 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
Secubit serbuk buah pala

80gm kelapa kerisik atau 3 sudu besar kelapa goreng
Minyak masak untuk menumis
Daun kunyit di hiris2 halus

Cara Memasak


Panaskan minyak di kuali, letakan bawang besar yang dihiris, rempah kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih. Kemudian tuangkan bahan2 yang di kisar. Letakan serbuk2 rempah dan tumis rencah hingga ia bangkit aroma dan keluar minyak. Letakan isi daging nya gaulkan pada renceh nya. Letakan santan, air assam dan air. Masukkan daun pandan yang di ikat dan sedikit daun kunyit hiris. Biarkan daging masak hingga empek, gaulkan rata2. Letakkan garam dan gula secukup rasa. Sajikan panas2 bersama taburan daun kunyit. Selamat mencuba.

Kredit : Joha Hassan II

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s