Ikan Pari Bakar
Ramuan
1 ekor ikan pari
Untuk sambal
2 sudu besar cili boh
3 ulas bawang putih *
2 biji bawang besar *
1 biji tomato *
Secubit belacan *
1/4 garam
Secubit gula
Kuib ikan – tak letak
2 biji limau kasturi – jus untuk renjiskan lepas ikan masak
Cara Memasak
- Blend bahan bertanda *.
- Masak bahan2 blend atas api dengan api sederhana hingga pekat perisakan dengan garam dan gula.
- Pes yang telah siap masak dan dilumurkan kat ikan.
- Ikan dilumur asam jawa untuk hilang hanyir. Biarkan seketika. Baru cuci.
- Lapik pemanggang ajaib dengan daun pisang untuk aroma yang wangi, jika tak letak pun tak apa. Ikan tadi dilumur dengan pes sambal tadi.
- Bakar hingga masak. Balik-balikkan bagi masak sekata. Sebelum angkat renjiskan jus limau tadi.
Kredit : Nur Nadiah
Komen Terbaru